Oldaltérkép
Galériák
KALENDÁRIUM > Ünnepsoroló
április
április 1. bolondok napja
Valószínűleg valamilyen téltemető-tavaszköszöntő pogány hagyományra vezethető vissza. Már az ókori görögök is megtréfálták egymást ezen a napon.
április 3. csillagászati világnap
április 7. egészségügyi világnap
1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.
április 10. nemzeti rákellenes nap
A Magyar Rák Liga 1993-tól minden évben nemzeti rákellenes napot szervez április 10-én Dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár születésnapján, aki 1902-ben megalakította az első Országos Rákbizottságot. Célja, hogy a társadalom minden rétegét - az egyént is - bevonják a rák elleni küzdelembe. (Ha április 10-e húsvéti ünnepekre esik, akkor más időpontban tartják.)
április 11. költészet napja
1905. április 11-én született József Attila, és ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik a Költészet Napját.
április 12. űrkutatás napja
1961. április 12-én Szovjetunióban Földkörüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarinnal.
április 18. nemzetközi műemlék nap
Az UNESCO ICOMOS Szervezetének javaslatára nyilvánították április 18-át a Nemzetközi Műemléki Nappá. Először 1984-ben ünnepelték. E napon világszerte különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek veszélyben vannak. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.
április 22. a Föld napja
A Föld Napja elnevezésű világméretű környezetvédelmi akciónap - társadalmi kezdeményezésként - 1970-ben indult el az Egyesült Államokból. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Célja, hogy felhívja a figyelmet a környezet védelmének fontosságára.
április 24. a magyar rendőrség napja
A kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján tartják Magyarországon a Rendőrség Napját.
április 29. a táncművészet világnapja
A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére 1982-ben ünnepelték először abból az alkalomból, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója.
A mai nap
2019. október 18.
Lukács
Írások