Oldaltérkép
Galériák
KALENDÁRIUM > Ünnepsoroló
December
december 1. AIDS elleni világnap
1988-ban december 1-jét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az AIDS Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére.
december 4. bányásznap - Szent Borbála napja
Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja, a bányászok és kohászok ünnepe.
december 6. Mikulás
Az ünnep Szent Miklós névnapjához kötődik, aki a kisázsiai Myra püspöke volt, és a IV. században élt. A legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek. Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek szépen kitisztított cipőjüket az ablakba állítják ajándék reményében. Később a gyerekek kíváncsiskodása miatt megszületett a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik, és rénszarvas szánon közlekedik. Az ünnep Amerikában a XIX. században keveredett össze karácsony ünnepével, és az 1950-es években terjedt el az ún. amerikai típusú Mikulás, aki pirospozsgás, pocakos, mosolygós; rövid, prémmel szegélyezett kabátot és félhosszú csizmát hord. Már nem igazán hasonlít hajdani névadójára, a szentéletű Miklós püspökre.
december 10. emberi jogok napja
1948. december 10-én az ENSZ közgyűlésén elfogadták az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az ENSZ 1950. december 4-i közgyűlése december 10-ét az Emberi Jogok Napjává nyilvánította.
december 11. Márton nap
december 13. Luca napja
A legenda szerint a szentéletű, jótékonykodó Luca keresztény vértanú, az egyház azonban nem tartja valós történelmi személynek. Nevét a latin lux szóval lehet összefüggésbe hozni, melynek jelentése fény. Luca napja a Gergely-féle naptárreform előtt a tél legrövidebb napja volt. A magyar néphagyományban nem annyira Szent Luca, hanem egy rontó nőalak (boszorkány) változata terjedt el. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint ehhez a naphoz.
december 14. a hűség napja Magyarországon
A kormány 2001-ben a 234/2001.(XII.14.) Korm. rendelet alapján a Hűség Napjává nyilvánította december 14-ét, annak emlékére, hogy a 1921. december 14-16-án Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött.
december 16. magyar kórusok napja
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) és a Magyar Zenei Kamara védnökségével 1991 óta rendezik meg annak emlékére, hogy 1882-ben ezen a napon született Kodály Zoltán.
december 21. téli napforduló
december 24. szenteste
Hagyományosan ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát, és ezen az estén ajándékozzák meg egymást a családtagok. Magyarországon először az 1800-as évek elején állítottak karácsonyfát gazdag családok, követve a német földről érkező divatot. A karácsonyfa dísze eleinte alma, dió és házilag készített mézeskalács volt.
december 25. karácsony
A karácsony az év egyik legnagyobb keresztény ünnepe. Jézus születésének a napja. Napjainkra családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett. Közismert jelképe a feldíszített fenyőfa. A karácsonyi szokások közül talán csak a betlehemezés és a karácsonyi dalok éneklése maradt fenn. - Jézus születésének története: Anyja, Mária, Józsefnek a názáreti ácsnak a jegyese volt, de még mielőtt egybekeltek volna, Mária gyermeket fogant a Szentlélek erejéből. József a judeai Betlehembe ment Máriával, mert Augusztusz császár rendelete szerint összeírás volt. Ott tartózkodásuk alatt jött el a szülés ideje, de mivel szállást nem kaptak, Mária egy jászolban hozta világra gyermekét. A pásztoroknak, akik a pusztán legeltették a nyájat, megjelent az Úr angyala, és tudatta velük, hogy megszületett a Megváltó. A pásztorok meg is találták Betlehemben Máriát és a Kisdedet, hódolatukat fejezték ki az Isten fiának. Napkeleti bölcsek is jelet kaptak Jézus születéséről, így felkeresték a kisdedet, és ajándékokat vittek neki.
december 31. szilveszter
A mai nap
2019. október 19.
Nándor
Írások