Oldaltérkép
Galériák
KALENDÁRIUM > Ünnepsoroló
November
november 3. a magyar tudomány napja
1996 nyarán a Magyar Tudósok Világtalálkozóján született javaslat alapján, a kormány 1997-ben hozott rendelete november 3-át a Magyar Tudomány Napjává nyilvánította annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon a pozsonyi Országgyűlésen gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy éves jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság - a mai Tudományos Akadémia - megalapítására. A kormány ezzel kívánja segíteni a közgondolkodásban a tudósközpontú értékrend kialakítását és elismerni a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet.
november 7. rákellenes világnap
november 17. dohányfüst-mentes nap
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november 17-ét Füstmentes Nappá nyilvánították. Ezen a napon azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.
november 17. Budapest ünnepnapja
1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Budapest Főváros Közgyűlése 1991. március 21-ei döntése értelmében ez a nap a főváros ünnepnapja.
november 20. ifjú zenebarátok világnapja
Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján 1968 óta ünneplik.
november 22. magyar közoktatás napja
A Pedagógusok Szakszervezete a magyar közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélésének elősegítése , a közös cselekvés kialakítása céljából 1991-ben kezdeményezte, hogy november 22-én tartsák a Magyar Közoktatás Napját.
november 25. magar labdarúgás napja
A magyar labdarugó "Aranycsapat" 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6 : 3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-t a Magyar Labdarúgás Napjává nyilvánította.
november 27. véradók napja
A Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól november 27-én legyen a Véradók Napja, hogy ez adjon ismétlődő lehetőséget a véradók társadalmi megbecsülésének intézményes kifejezésére. A nap meghatározása annak emlékére történt, hogy 1954. november 27-én adományozott először a legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros véradóknak és kiváló véradó szervezőknek.
A mai nap
2019. október 18.
Lukács
Írások